Hjem/Nej. Dine smerter kommer ikke direkte fra kroppens signaler

Lad os få stillet din nysgerrighed!

Artiklen du skal til at læse, er skrevet af (mig)
Line Christensen; Fysioterapeut & Smertespecialist

Denne artikel kommer til at handle om smerter og kroppens signaler – Og nogle gange mangel på samme.

Så er du klar til at blive lidt nørdet sammen med mig?

Altså, bare rolig – Jeg skal nok sørge for at gøre det spiseligt og ligetil.

Men nørdet bliver det helt sikkert, for i den her artikel kommer du til at lære forskellen på faresignalerne fra kroppen (på fancy fagsprog kaldet for “nociception”) og på de smerter du mærker.

Alt, alt for mange mennesker går nemlig rundt og tror at smerterne de mærker er en direkte målestok i forhold til hvad der foregår af farefulde/skadefulde ting i deres krop.

MEN!

I dag kommer vi to sammen til at gøre dig klogere og hvis jeg er rigtig heldig, så tager du denne viden med dig og deler den med en anden der har ondt også.

.

Noci-hvad-for-noget?

Først får du lige den hurtige (og kun lidt nørdede) forklaring på hvad nociception er.

Det udtales forresten som “nosiception”.

“Nociception” er betegnelsen på de signaler der sendes fra kroppen igennem vores sensoriske nervesystem, op gennem rygmarven og op til hjernen, når sensorerne/receptorerne på nerverne registrerer en form for farefuld/skadelig stimuli.

Der bliver sendt nociceptive signaler afsted hvis der f.eks. er tryk/træk i et område eller hvis du skærer dig (mekanisk stimuli), hvis der f.eks. er betændelse i et område (kemisk stimuli), eller hvis der er for varmt eller for koldt i et område, som hvis du er ved at brænde dig eller få forfrysninger (termisk stimuli).

Så kort fortalt, så er nociception kroppens måde at sende signaler op til hjernen, der siger noget ala “Hey hjerne! Der er for varmt her for foden” eller “Hey hjerne! Vi har lige skåret pegefingeren på en kniv“.

Nociception er beskyttelsessignaler fra kroppen, der sendes op til hjernen

også kaldet faresignaler

Det er så hjernes opgave at tage imod disse signaler og derefter tage stilling til hvad der skal ske og i de to eksempler herover, så vil det nok være at flytte foden eller sørge for at få fingrene væk fra det du lige har skåret dig på og få skyllet såret og måske endda få et plaster på.

Det er en super smart måde at blive beskyttet på – Nociception er altså en del af vores “alarmsystem”.

.

Facebook share - Smerte er ikke fra kroppens signaler

.

Bland ikke nociception sammen med smerte!

Og nu hvor du har styr på hvad nociception er, så bliver det rigtig spændende!

For det er her rigtig mange hopper i med begge ben – og kommer til at plaske rundt i noget, som ikke er rigtigt, når det kommer til deres smerter (og det er bestemt ikke til deres egen fordel at gøre det, så lad os sørge for at du ikke længere gør det).

Rigtig mange tror nemlig at smerterne de føler, er et direkte resultat af hvad der sker nede i kroppen.

Meeeeen, men men…

Det er ikke muligt at sætte et lighedstegn imellem nociception og smerte. 

Faktisk er der nogle kæmpe store forskelle på nociception og smerte!

Herunder har jeg lavet en kort oversigt til dig.

Forskellen på smerte og nociception

Hvis du tager et ekstra kig på oversigten herover, så læg mærke til hvor store forskelligheder der i virkeligheden er på smerte og nociception.

Du kan derfor ganske roligt, slå koldt vand i blodet og vide at den smerte du mærker (måske endda på daglig basis), ikke har en direkte sammenhæng med de signaler, der sendes fra din krop.

Kort sagt, så betyder det at der er en STOR sandsynlighed for at din krop har det langt bedre, end det egentligt føles som om den har.

Selve smerteoplevelsen er nemlig påvirket af mange flere faktorer end blot signalerne fra kroppen (selvom de selvfølgelig spiller en rolle!).

Hvis du vil vide mere om hvordan smerterne kan ændres ud fra forskellige ting og sager, så kan du læse med i disse to artikler:

Underskrift Line Christensen Medeno

Har du også en lille nørd gemt i dig?

Uglen Kilde - Kildereferencer

Så tag et kig på siden Referencer. Der finder du links til de videnskabelige artikler, der ligger bag indholdet her på siden.
Du kan også finde links til masse andet godt fra smertevidenskabens verden.

Vil du vide mere? 

Værsgo’: Herunder får du de 3 nyeste artikler