Hjem/Lad ikke 350 år gammel smerteteori snyde dig!

Lad os få stillet din nysgerrighed!

Artiklen du skal til at læse, er skrevet af (mig)
Line Christensen; Fysioterapeut & Smertespecialist

Alt for meget gammel smerteteori lever stadig i bedste velgående – og det er virkelig et problem!

Vi går alle sammen og har en forventning til – eller måske rettere en forhåbning om – at vi og vores moderne samfund er klogere, bedre, mere effektivt og sikkert end for 50, 60, 70 eller 100 år siden.

Tanken er dejlig – Og på mange områder er det sikkert også sandt.

Men nu skal dette ikke handle om internettet, bilerne, telefonerne eller muligheden for at købe Nutella i stort set alle butikker du kan komme i nærheden af.

Som altid er mit blik stift fæstnet på smerteområdet og det er på tide at jeg deler den hårde sandhed med dig.

Men inden du læser videre, så er det vigtigt for mig at sige at dette er ment som en læring – Jeg har skrevet det for at give dig en bedre og større forståelses-ramme af dine egne smerter, men i lige så høj grad det sundhedsvæsen, som du bliver nødt til at navigere i her i dagens Danmark.

Det er ikke ment som en løftet pegefinger til dig – eller af dig.

Men det er til gengæld ment som et bagland, en historisk viden for at sørge for at de gamle mønstre ikke fortsætter i uendelighed – En oprustning til at leve et liv med smerter i dagens “moderne” Danmark.

.

Den smerte-forståelse det 20. århundrede arvede

Vi befinder os nu i det 21. århundrede, men vi skal starte lidt længere tilbage end årtusindeskiftet, nemlig tilbage til det 17. århundrede.

Det var nemlig i det 17. århundrede hvor en klog filosof ved navn René Descartes levede og han var blandt de første filosoffer, der blev inspireret at den videnskabelige metode som havde sit første indtog dengang.

Hans tankegang / teori har levet i bedste velgående i mange århundrede og faktisk helt op til i dag.

Desværre tog han fejl – Men altså, han gjorde jo det bedste en filosof fra det 17. århundrede kunne. Men den dag i dag – Der kan vi – og skal vi, altså gøre det bedre.

.

Descartes teori og dens (enorme) betydning:

Descartes satte gang i en kæmpe revolution, da han fremsatte sin teori om at kroppen fungerer som en maskine (år 1664).

Betydningen af dette nye syn på kroppen var enorm!

Før Descartes satte sit præg på lægevidenskaben, der troede størstedelen af folket nemlig på at smerte og svig altid var “en straf fra guderne” – En form for dårlig karma egentlig.

Men denne nye forståelse/teori omkring kroppen satte virkelig røre i andedammen!

Helt op i det 20. århundrede blev der lavet studie efter studie, forsøg efter forsøg på at finde specifikke smertenerver og et smertecenter i hjernen. Resultatet af alt dette var (og desværre stadig er) en forståelsesramme som anviser at smerte er et direkte produkt af hvad der er af skade i kroppen.

Men ikke nok med at studier blev lavet på baggrund af denne forståelse.

Der blev også lavet behandlingsplaner ud fra denne forståelse og behandlingsplaner inkluderede altså også diverse operationer:

Operationer som for eksempel at skære hele nervebunder over for at “stoppe smertesignalerne i at blive sendt op til hjernen”. Folk blev endda amputeret til højre og venstre, fordi lægerne (og andre fagfolk) troede på at “hvis vi bare skærer det smertefulde område af, så har vi løst problemet”.

Disse antagelser om hvordan smerte fungerer kunne ikke være mere forkerte – Og faktisk næsten direkte farlige at tro på.

Lad os hurtigt lige kigge på den “oplagte mulighed”; Nemlig bare at skære det smertefulde område af for at løse problemet. For hvis jeg nu nævner ordet “Fantomsmerter” for dig, så ved du højst sandsynligt allerede nu, at bare fordi man amputerer en hånd, en fod eller et helt ben, så betyder ikke altså ikke at smerterne går væk! Det er muligt at have ondt i det ben man ikke længere har.

Så man kan skære alle de kropsdele af man overhovedet har lyst til. Dette ændre ikke nødvendigvis på smerterne – Faktisk gør det i langt de fleste tilfælde det blot værre (med mindre der selvfølgelig er cancer i området, gangren eller andet mere livstruende end smerterne i sig selv).

Men tankegangen om at kroppen fungerer som en maskine og at smerter altid var et direkte og lineært produkt af den skade der skete i vævet (og intet andet), så påvirkede dette syn også et område mere; nemlig psykologiens område.

Ufattelig mange mennesker med smerter – Vi taler i 1.000vis, hvis ikke millionvis, blev stemplet som “psykisk ustabile”, “hypokondere”, “hysteriske”, “vrangforestillende”, “opmærksomhedshungrende” og så videre, og så videre – Jeg er sikker på at du er helt, helt med på hvad jeg mener.

Alle disse mennesker med intense langvarige (kroniske) smerter blev (og bliver desværre nogle gange stadig) mistænkeliggjorte og sendt til en psykiater eller psykolog – Oftest uden den helt store effekt. Til gengæld med et syn på sig selv som “forkert”, “et problem” og “hvis jeg nu bare kunne tage mig sammen, så…”.

.

.

Descartes smerteteori (Specificitets Teorien)

Først, så lad mig lige gøre én ting helt klart: René Descartes var en klog mand for sin tid – Ingen tvivl om det.

Men når det kommer til kroppen og til smerter, så tog han så grueligt fejl. Det ved vi i dag med sikkerhed!

Faktisk så har vi vidst det siden omkring 1970’erne – Altså omkring 50 år.

Alligevel – her 50 år senere, så florerer hans teori (og tankegang) i bedste velgående både hos folk med smerter og hos fagfolk (hvilket er det mest skræmmende).

Så nu hvor så mange insisterer på at holde fast i en så forældet forståelse af smerter, så lad mig udpensle hans smerteteori (Specificitets Teorien), så du får en fuld forståelse af hvad det egentlig er du tror på, hvis du følger denne forældede tankegang.

René Descartes mand 1664 - Gammel smerteteori

René Descartes skrev: “Hvis foreksempel ild (A) kommer nær foden (B), så vil partikler fra ilden flytte og trykke på huden og trække i en fiber (C), som åbner porerne (d og e) hvor fiberen slutter. Åbningen af disse porer er ligesom at trække i et reb med en klokke for enden, dermed får man klokken til at ringe. De åbne porer tillader “dyre ånderne” (animal spirits) at strømme ud fra hulrummet (F) ind i fiberen; En del af dem aktivere musklerne for at flytte foden væk fra ilden, en del af dem aktiverer musklerne omkring øjnene og hovedet for at vende sig mod ilden og kigge på den, og en del af dem vil blive brugt til at tage hænderne frem og folde kroppen væk for at beskytte den.” 
Kilde: Massieh et al. Theories of pain: From specificity to gate control (2013)).

Kort sagt så troede Descartes altså på at nerver var som hule rør der sendte beskeder afsted. Han troede at et sensorisk input (stimuli) ville trække i dette rør, som så ville åbne porten imellem røret og hjernen. Åbning af denne port, ville så tillade “dyre ånder” (animal spirits) at flyde igennem disse rør og igennem musklerne for at skabe bevægelse.

Og hvis du ikke på nuværende tidspunkt sidder og ruller øjne og tænker “Hvor Herre Bevares“, så ved jeg snart ikke hvad jeg mere skal gøre for at overbevise dig om at denne forældede tankegang er skræmmende tæt på direkte åndsvag, ud fra den nye viden vi har om smerter den dag i dag.

.

Facebook share - 350 år gammel smerteteori

.

Lad os få dig opdateret til det 21. århundrede!

Heldigvis er vi kommet langt, når det kommer til at forstå – og dermed også behandle smerter.

Desværre hænger mange stadig i bremsen og tror stadig at “kroppen fungerer som en maskine” og at der findes ting som “smertenerver”, “smertesignaler” og et “smertecenter i hjernen”.

Men nu hvor du har fået en mere dybdegående forståelse af hvor disse overbevisninger stammer fra, så er mit håb at du også (uden den mindste tvivl) kan se at det er noget fis og at vi i dagens Danmark kan (og skal!) gøre forståelsen og behandlingen af smerter langt bedre.

Når det kommer til smerter så ved vi i dag nemlig at de er langt mere komplekse end “smertesignaler der sendes afsted fra kroppen og op til hjernen”.

Opdateret René Descartes - Ny smerteteori

.

Så i stedet for at du går rundt og lader dig blive snydt af smerteteori der er 350 år gammel (og alle de udfordringer der følger med sådan et forældet syn), så gør i stedet noget godt for dig selv og sæt din ind i den nyeste smerteteori – Ikke fordi du skal være videnskabsmand eller skrive store afhandlinger om smerte.

Og bliv ikke bekymret over de ord og termer der står på billedet herover, som du ikke liiiiige helt forstår. Her på Medeno beskriver jeg altid smerteteorien så den er til at forstå!

Det hele handler ganske enkelt om at hjælpe dig til at forstå dig selv, din krop og dine smerter bedre.

For når du først forstår dine smerter – Og jeg mener virkelig forstår dine smerter. Ja, så bliver det også langt lettere for dig at finde en god balance i din hverdag og i dit liv.

Et liv hvor DU er i føresædet og ikke dine smerter.

Medeno er fyldt med artikler om den nyeste smerteteori og som altid, så gør jeg alt hvad jeg kan for at skrive det til dig på så let forståeligt dansk som muligt (det er nok at én af os sidder med hovedet i bøgerne konstant).

Og hvis dette er dit første besøg på Medeno, så er her nogle af mine anbefalinger til de første artikler du kan give dig i kast med:

Så lad mig runde af her og give dig den hurtige opsummering

  • René Descartes var en klog mand for sin tid – men her 350 år senere, der ER vi altså blevet klogere! Lad os vise det!

  • “Smertenerver”, “Smertesignaler” og “Et smertecenter i hjernen” findes ikke og denne forståelse stammer helt tilbage fra Descartes tid – Så lad os komme videre

  • Det næste skridt du kan gøre for dig selv er at gå i gang med at forstå dine smerter bedre – For først når du virkelig forstår dem, så er du i stand til at ændre dem og din hverdag.

Underskrift Line Christensen Medeno

Har du også en lille nørd gemt i dig?

Uglen Kilde - Kildereferencer

Så tag et kig på siden Referencer. Der finder du links til de videnskabelige artikler, der ligger bag indholdet her på siden.
Du kan også finde links til masse andet godt fra smertevidenskabens verden.

Vil du vide mere? 

Værsgo’: Herunder får du de 3 nyeste artikler