Hjem/Top 10 ukendte betegnelser for CRPS

Lad os få stillet din nysgerrighed!

Artiklen du skal til at læse, er skrevet af (mig)
Line Christensen; Fysioterapeut & Smertespecialist

Historien bag CRPS (Complex Regional Pain Syndrome) er efterhånden ved at være lang.

Det er meget muligt at diagnosen og tilstanden er en helt ny verden for både lægfolk og sundheds personale, men dette faktum skyldes ikke at det er en “ny” tilstand eller en ny diagnose. Det skyldes ganske simpelt manglende viden og efterfølgende undervisning inden for området.

I denne artikel får du lidt sjov baggrundsviden omkring CRPS.

Hvis du lige først vil have det store overblik over CRPS inden du går i gang, så kan du læse denne artikel: Få det hurtige overblik over CRPS

.

Den første beskrivelse af CRPS

Det er svært at sige PRÆCIS hvornår det første tilfælde af CRPS blev dokumenteret. Desuden er det naivt at tro, at det først optrådte, da der var nogen der skrev om det.
Tilstanden har temmelig sikkert været kendt før der var nogen der valgte, at begynde at skrive ned og dokumentere og sætte i system og rent faktisk også dele denne viden.

En af de første beskrivelser af CRPS blev dokumenteret under den Amerikanske Borgerkrig (1861-65). Beskrivelsen blev dokumenteret af en læge ved navn Silas Weir Mitchell.

Silas Weir Mitchell behandlede soldater med skudsår. Han skrev senere en bog (Gunshots Wounds and Other Injuries), hvori han beskriver en bestemt type smerte, som varede ved længe efter at kuglen var blevet fjernet fra soldatens væv. Han opdatede at smerten var karakteriseret ved en brændende fornemmelse og gav dette navnet “Causalgia” – Hvilket er græsk for “brændende smerte”. Han beskrev dette som en følge af nerveskader.

Silas Weir Mitchell fortsatte med at undersøge og udvide sin viden i forhold til denne tilstand og rundt omkring i verden fik flere og flere læger øjnene op for denne tilstand og begyndte at undersøge, forske, behandle og komme med diverse hypoteser om hvorfor CRPS opstår og hvad det egentlig gør ved vores krop, hvis vi rammes.

.

Top 10 over CRPS’ mange betegnelser

Når det kommer til CRPS, kan man virkelig tale om “Kært barn har mange navne”!

Et af de mest velkendte navne for CRPS er “Refleksdystrofi” eller på engelsk: Reflex Sympathetic Dystrophy (RSD). Denne betegnelse blev første gang brugt i 1940’erne.

Op til 1994 havde CRPS en laaaaang række af forskellige navne og dette besværliggjorde udveksling af viden og forskning inden for området.
Man var sjældent sikker på at man talte om det samme, nu hvor det kunne hedde så mange forskellige ting.

Her har jeg prøvet at liste nogle af de mange forskellige navne CRPS tidligere har gået under op gennem tiden:

 1. Causalgia
 2. Reflex dystrophy (dansk: Refleks Dystrofi)
 3. Shoulder-Hand syndrome (dansk: Skulder-Hånd syndrom)
 4. Morbus Sudeck
 5. Sudeck’s Atrophy (dansk: Sudeck’s atrofi)
 6. Sudeck’s osteodystrophy (dansk: Sudeck’s knogledystrofi)
 7. Sympathalgia
 8. Neurovascular dystrophy (dansk: Neurovaskulær dystrofi)
 9. Post Traumatic Pain Syndrome (dansk: Post Traumatisk Smerte Syndrom)
 10. Chronic Traumatic Edema (dansk: Kronisk Traumatisk Ødem)

.

Men selvom det kan virke som mange forskellige betegnelser, så er de 10 faktisk kun de mest brugte, der er endnu flere:

 1. Algodystrophie
 2. Algoneurodystrophy
 3. Major Causalgia
 4. Minor Causalgia
 5. Minor Traumatic Dystrophy
 6. Peripheral Trophoneurosis
 7. Posttraumatic Algodystrophy

Og det mest forundrende er at denne liste ikke engang er tæt på udtømmende. Der er altså mange flere forskellige betegnelser for CRPS, som er blevet brugt op gennem tiden.
Som du nok kan forestille dig, så er det utrolig svært at lave forskning og udveksle resultater, hvis der ikke er nogen der er enige om hvad de undersøger og hvad de diagnostiske kriterier er for sygdommen/syndromet.

.

Facebook share - 10 betegnelser for CRPS

.

Ens retningslinjer for CRPS

The International Association for the Study of Pain (IASP), som er internationalt anerkendt og førende inden for smerteområdet vedtog i 1994 at alle de ovenstående betegnelser (med flere) skulle samles under det fælles term; Nemlig CRPS (Complex Regional Pain Syndrome).

I den forbindelse blev der også udfærdiget en række kliniske diagnostiske kriterier, der skulle være opfyldt, før man kunne få denne diagnose.
Dette var alt sammen for at sikre, at forskningen var i stand til at blive udviklet på et mere fælles plan inden for området og for at sikre, at dem, der rent faktisk havde/har sygdommen/syndromet bliver diagnosticeret korrekt. Netop for at dem der har brug for hjælp, får den hjælp som er bedst dokumenteret og virksom lige meget hvor de befinder sig henne i verden.

.

De nye Budapest kriterier

Trods IASP i 1994 havde gjort et godt stykke arbejde med at systematisere og vejlede i forhold til CRPS, så viste det sig dog hurtigt at de diagnostiske kriterier som i første omgang var blevet givet, ikke helt var specifikke nok.

Derfor blev der på en konference i 2004 i Budapest lavet et nyt sæt af diagnostiske kriterier, der skal opfyldes for at en person kan få diagnosen CRPS.

Disse diagnostiske kriterier er nu anerkendt af IASP og er dermed de gældende diagnostiske kriterier inden for CRPS området i hele verden.

Opfylder du de diagnostiske krav til CRPS?

Klik her og find ud af det

Underskrift Line Christensen Medeno

Har du også en lille nørd gemt i dig?

Uglen Kilde - Kildereferencer

Så tag et kig på siden Referencer. Der finder du links til de videnskabelige artikler, der ligger bag indholdet her på siden.
Du kan også finde links til masse andet godt fra smertevidenskabens verden.

Vil du vide mere? 

Værsgo’: Herunder får du de 3 nyeste artikler