Hjem/Den rigtige og forkerte måde at bruge skalaen ”Fra 0 til 10”

Lad os få stillet din nysgerrighed!

Artiklen du skal til at læse, er skrevet af (mig)
Line Christensen; Fysioterapeut & Smertespecialist

At “måle og veje” smerter ligger sundhedsprofessionelle meget kært og til det bruges ofte en skala fra 0 til 10.

Så hvis du nogen sinde har haft ondt og hvis du nogen sinde har snakket med en eller anden form for sundhedsprofessionel om dine smerter, så er chancen for du er blevet spurgt om følgende, tæt på 100%:

“Hvor ondt har du på en skala fra 0 til 10?”

Spørgsmålet stammer fra en Numerisk Rang Skala (NRS), som bruges til at måle smerter så objektivt, som det nu er muligt, samtidig med at det er et hurtigt redskab, eller spørgeteknik, som langt de fleste af os kan forstå.
Her kan du læse lidt mere om NRS, VAS, VRS og nogle andre smerteskalaer.

.

Nå, men tilbage til spørgsmålet.

Som sagt kan det være alle mulige forskellige sundhedsprofessionelle, der stiller dig ovenstående spørgsmål om “Hvor ondt du har på en skala fra 0 til 10?”. Det kan være din egen praktiserende læge, en speciallæge, kirurg, en sygeplejerske, en fysioterapeut, en ergoterapeut, tandlægen… Alle mulige sundhedsprofessionelle, der er interesseret i at vide hvor ondt du har netop i øjeblikket og måske hvor ondt du har haft i løbet af de sidste par dage, eller i løbet af ugen.
Nogle gange skal man også svare på hvordan smerten er når den er:
– Værst
– Mindst
– Gennemsnitligt
– Om natten

Det kan være lidt forskelligt, alt efter hvilke informationer, der er behov for.

Lad os sige, at du sidder sammen med din læge. Du har haft (og har stadig) hammer ondt og nu vil du gerne have, at din læge tager dine smerter seriøst, så du kan få noget hjælp.

Det er i virkeligheden kernen for vores besøg hos en sundhedsprofessionel. Vi er der for at få hjælp, til den ene eller anden ting.
Desværre er smerter ikke noget man kan se udefra eller man kan tage en eller anden form for test for.
Tænk hvor let det ville være, hvis du bare lige skulle have taget en blodprøve eller have målt din puls, så ville din læge eller hvem det nu end måtte være, vide præcis hvor ondt du har! Men sådan hænger det jo ikke sammen. Hvis vi gerne vil have andre til at forstå hvor ondt vi har, så bliver vi nødt til at bruge vores ord.
Vi bliver nødt til at fortælle om vores smerter og hvor ondt vi egentlig har og hvordan det påvirker os.

Netop fordi vi bliver nødt til at bruge vores ord, for at få andre til at forstå AT vi har ondt og HVOR ondt vi har, så kan det føles helt tosset at skulle vælge et tal på en skala fra 0 til 10 og det kan desværre være roden til en masse misforståelser og frustrationer.

At vælge et tal mellem 0 og 10

Smerter føles sjældent ens hele tiden og smerter er – som alle vores andre følelser, svære at beskrive med ord. Prøv at forestil dig, at du skal beskrive hvordan kærlighed føles eller tørst eller måske bare følelsen af at skulle tisse. Hvis man tænker over det, er det svære end man først lige regner med.

Ikke desto mindre skal man koge denne følelse af smerte ned til et enkelt lille tal på en skala og man sidder der overfor sin læge og vil så gerne have lægen til at forstå alvoren i ens smerter, så man bliver taget seriøst.
Dette kan især være et problem hvis man har længerevarende smerter og man ofte er nødt til at forklare sine smerter og måske endda forsvare at man har dem, fordi de jo netop er usynlige (dette gælder ikke kun læger, men samtlige sundhedprofessionelle, der skal tage sig af ens smerter).
Der er et par typiske faldgruber man kan falde i, når man svarer på spørgsmålet “Hvor ondt har du på en skala fra 0 til 10?”

Første faldgrube:
At du siger, at dine smerter ligger på 12, på en skala fra 0 til 10.

Anden faldgrube:
At du smiler og snakker og samtidig siger, at dine smerter ligger på 10 på skalaen.

Tredje faldgrube:
At du svarer, at dine smerter ligger på 10 ud af 10 og så bliver der lavet en undersøgelse eller en behandling på dig og så siger du, at nu har du mere ondt end før (altså mere ondt end 10 på skalaen).

.

Har du selv prøvet at svare sådan når du har siddet overfor din læge, din fysioterapeut, din sygeplejerske eller en helt anden?
Hvis du kan svare “Ja”, så har du sikkert gjort det, fordi du har prøvet at fortælle at dine smerter faktisk er virkelig kraftige og du vil gerne tages seriøst.

Desværre er det, der sker i mange tilfælde, at den sundhedsprofessionelle kommer til at tage dig mindre seriøst.

Hvorfor kan spørgsmålet misforstås?

Når man er ved at uddanne sig til den ene eller anden form for sundhedsprofessionel, så sidder man der på skolebænken og bliver undervist i diverse smerteskalaer, hvad de betyder, hvordan de er opbygget, hvordan og hvornår man bruger disse skalaer og hvad man gør ved sagen.
På den måde får den sundhedsprofessionelle en del baggrundsviden om det at stille spørgsmålet “Hvor ondt har du på en skala fra 0 til 10?”
Det, der så kan glemmes, er at patienten/borgeren/klienten/dig ikke lige har al denne viden i baghovedet når der skal svares på spørgsmålet.

Så den sundhedsprofessionelle sidder med én viden i sit hoved og du sidder med en anden viden i dit hoved – nemlig hvor ondt du har.

Det jeg (desværre) ved, man kan risikere, hvis man giver et af ovenstående (overdrevne) svar er, at man ikke bliver taget seriøst, den sundhedsprofessionelle får mistillid til hvad der ellers bliver sagt og diskuteret og du fornemmer, at den sundhedsprofessionelle ikke forstår dig, ikke lytter til dig og så går du i forsvarsposition eller vælger helt at trække dig fra konsultationen og finder en anden, som du synes forstår dig bedre.

Men det er aldrig patienten/borgeren/klienten/din skyld, at blive misforstået i denne situation. Den ligger hos den sundhedsprofessionelle, der lige har glemt at alle ikke ved, hvad de selv ved.

.

At blive taget seriøst, når du vælger et tal mellem 0 og 10

Først vil jeg lige få noget på det rene.

Når det handler om længerevarende smerter (kroniske smerter), så er NRS ikke et ideelt måleredskab. Altså skalaen mellem 0 og 10. Ikke desto mindre ved jeg, at mange vil blive stillet over for dette spørgsmål alligevel, så set fra min synsvinkel, kan man lige så godt lære at gøre det så godt som muligt, så man bliver forstået alligevel. Måske tage en snak med sin sundhedsprofessionelle om, at det faktisk er rigtig svært at vælge et simpelt tal fordi smerterne er komplekse og om I ikke sammen kan finde en anden måde, at lave en måling på.

TILBAGE til selve skalaen.

Så vidt jeg er orienteret, så er der ikke en verificeret guideline, der fortæller præcis hvad de forskellige tal på skalaen står for, men jeg ved hvordan der undervises i skalaen og jeg ved hvordan den bruges i daglig praksis (og jeg bruger den også selv ind i mellem). Så jeg har lavet mit bud på hvad de 11 tal på skalaen fra 0 til 10 står for hver især.

Du kan hente skalaen ved at skrive din mail lige herunder.

.

.

Der er flere studier, der diskutere hvor grænsen mellem “Mild smerte”, “Moderat smerte” og “Kraftig smerte” skal trækkes, og det er selvfølgelig altid op til diskussion og der kan være forskelle på hvornår det ene og det andet er hensigtsmæssigt, alt efter situationen og hvad der har udløst smerterne.

Overordnet er der i studierne enighed om at:

  • 1 til 4 = Mild smerte
  • 4 til 6 = Moderat smerte
  • 7 til 10 = Kraftig smerte

Men igen, dette er op til diskussion og det vil det sikkert altid være.

.

.

Næste gang du får spørgsmålet

Jeg håber, at du har fået en bedre forståelse af, hvad der ligger bag spørgsmålet om “Hvor ondt har du på en skala fra 0 til 10?” og jeg håber du har fået en bedre forståelse af hvordan du skal svare på spørgsmålet, for at blive taget seriøst af den sundhedsprofessionelle, der sidder over for dig.

HVIS du har været en af dem, der har svaret “12” på skalaen eller smilet og snakket mens du har sagt “10” på skalaen eller noget helt andet og du ikke har kunnet forstå, hvorfor du ikke er blevet taget seriøst – så håber jeg, at denne artikel har hjulpet dig på vej, mod en bedre forståelse og kommunikation med diverse sundhedsprofessionelle.

Et god råd kan også være at printe ovenstående skala, med beskrivelserne, ud og tage det med til den næste konsultation. Så kan du pege på hvor ondt du har og så kan I sammen tage en snak ud fra hvad det mystiske tal på skalaen så betyder for netop DIG.

.

Mere hjælp at hente!

Vil du gerne vide mere om hvad du kan gøre for at forbedre og udvide dine muligheder for smertelindring? Det kan du læse meget mere om i artiklen” Hurtig oversigt: Dine mange muligheder for smertebehandling“.

Underskrift Line Christensen Medeno

Har du også en lille nørd gemt i dig?

Uglen Kilde - Kildereferencer

Så tag et kig på siden Referencer. Der finder du links til de videnskabelige artikler, der ligger bag indholdet her på siden.
Du kan også finde links til masse andet godt fra smertevidenskabens verden.

Vil du vide mere? 

Værsgo’: Herunder får du de 3 nyeste artikler