Hjem/Hvorfor du ingen energi har i hverdagen (og hvad du skal gøre ved det)

Lad os få stillet din nysgerrighed!

Artiklen du skal til at læse, er skrevet af (mig)
Line Christensen; Fysioterapeut & Smertespecialist

Hvis du har længerevarende (kroniske) smerter, så ved du også hvordan det føles at være drænet for energi på nogle dage og andre dage have rimelige mængder af energi, men ved du i grunden hvorfor det er sådan?

Ved du hvorfor dit energiniveau kan svinge så meget op og ned?

Smerter har det med at sluge alt vores energi, fordi det tager så meget af vores mentale kapacitet at bearbejde smerten.

Kort sagt:

Så er vores hjerne altid på overarbejde hvis der er længerevarende smerter til stede.

Jeg vil i denne artikel forklare lidt om hvordan smerter kan påvirke en hel uges energiniveau.

Hvorfor det er relevant?

Fordi:

Jeg ved, at rigtig mange personer, der går med daglige smerter kan blive vildt frusetrede over ikke at kunne det samme som før.

Det er svært at forklare ens omgangskreds, fordi det er måske ikke sikkert du helt selv har styr på hvorfor du nogle dage kan mere end du kan andre dage.

Måske bider du tænderne sammen på dag 1.

… Du tager på arbejde, du handler på vej hjem, gør rent i stuen, laver aftensmad, tager et bad, ordner diverse småting og går i seng.

Dag 2 er du fuldstændig smadret, man har ingen energi og kan knap komme igennem dagen.

Dag 3 er også hård at komme igennem, dog lidt bedre

… Og først dag 4 er der egentlig styr på kroppen og energiniveauet er ved at være tåleligt igen og så starter møllen forfra!

Er dette mon også noget du kan kende fra dig selv?

Kan du genkende en hverdag / en uge med meget svingende energiniveau hvor du nogle dage har meget energi og andre dage er du fuldstændig færdig og kan knap stå op?

I rigtig mange tilfælde, der svinger smerterne sammen med energiniveauet.

Altså de dage hvor du har mere energi, der er der mindre smerter (eller i hvert fald mere overskud til at håndtere smerterne) og dage med fuldstændig minus på energikontoen, det er også de dage hvor smerterne virkelig raser.

Så…

Læs med og se hvordan du kan undgå disse yo-yo dage / uger og i stedet få mere struktur og bedre styr på din energi, så du er sikker på at du kan komme helskinnet igennem ugen – HVER uge.

.

Metaforer til energiniveau

For at kunne forklare dette på en simpel måde, så har jeg valgt at forklare det med et glas og “energi-kugler”.

Glas

.

Et glas repræsentere 1 dag.

.

Blå energi kugle

.
En energi-kugle repræsentere en given energimængde.

.

En person uden smerter og deres dag
Fyldt glasLad os sige, at en person uden smerter, på en almindelig dag har et glas med 10 x energi-kugler. Disse 10 x energi-kugler bruges til de forskellige aktiviteter, som skal laves i løbet af dagen, det kan være aktiviteter som:

 • Stå op
 • Spise morgenmad
 • Tage tøj på
 • Børste tænder
 • Transport til arbejde
 • Arbejde
 • Transport hjem
 • Handle
 • Rydde op
 • Være social med samlever / børn / venner mm.
 • Lave aftensmad
 • Gå i bad
 • Gå i seng

Der kan selvfølgelig sættes forskellige ting ind i løbet af sådan en dag, f.eks. rengøring, fritidsaktiviteter, gåture, pasning af have og hvad der nu ellers kan ske i løbet af en ganske almindelig dag.

En person uden smerter har altså 10 x energi-kugler til at komme igennem sådan en dag, så som regel så går det ganske fint og uden de store gnidninger.

.

En person med smerter og deres dag

En person med smerter, har på en almindelig dag et glas med 5 x energi-kugler i.
Der kan være mange forskellige årsager til hvorfor du har et udgangspunkt med lavere energiniveau, dette er en hel artikel for sig selv, så det skriver jeg en anden dag, men hvis du gerne vil vide mere om hvilke faktorer der påvirker din smerte, kan du læse artiklen HER.

Tilbage til de 5 x energi-kugler, der er til en given dag. Disse 5 x energi-kugler bruger du også til de forskellige aktiviteter, som du skal lave i løbet af dagen, det kan være aktiviteter som: Udgangspunkt glas

 • Stå op
 • Spise morgenmad
 • Tage tøj på
 • Børste tænder
 • Transport til arbejde
 • Arbejde
 • Transport hjem
 • Handle
 • Rydde op
 • Være social med samlever / børn / venner mm.
 • Lave aftensmad
 • Gå i bad
 • Gå i seng

Der kan selvfølgelig sættes forskellige ting ind i løbet af sådan en dag, f.eks. rengøring, fritidsaktiviteter, gåture, pasning af have og hvad der nu ellers kan ske i løbet af en ganske almindelig dag.

Som du kan se, har jeg ikke ændret på de ting, der skal laves i løbet af dagen. Det er nemlig sådan at uanset smerter eller ej, så er der et liv der skal leves.

En person med smerter har altså 5 x energi-kugler til at komme igennem sådan en dag, men hvad betyder det egentlig for energiniveauet, når du nu starter med kun halvt så meget energi, altså 5 x energi-kugler?

.

Energiregnskabet

Lad os se lidt nærmere på hvad der egentlig sker, når du som udgangspunkt har 5 x energi-kugler at arbejde med, men du kører din dag, som hvis du havde 10.

Energi glas forhåbning

Som sagt har en person med smerter, som udgangspunkt mindre energi til at starte med.

Sådan er realiteten når du har daglige smerter, men selvom du har dette nedsatte energiniveau, så er ønsket om at have en “normal” hverdag med højt energiniveau alligevel ofte så stor, at mange prøver at leve livet, som hvis der var 10 x energi-kugler at gøre godt med hver eneste dag.

Men lad mig vise dig, hvad dette egentlig gør ved dig og ved din krop.

Energi glas realitet

Fordi det er umuligt lige at trylle energi frem ud af det blå når det passer os, så bliver vi nødt til at “låne” det fra andre dage.

Når du har lånt energi (så du har 10 x energi-kugler i alt), så kan du lave lige så meget som alle andre, der har 10 x energi-kugler som udgangspunkt, men dette kommer med en pris.

Energi glas forløb

Blå energikugle
Blå energi-kugle = Energi (kugle) der tilhører den givne dag (glas)

Rød energikugle
Rød energi-kugle = Lånt energi (kugle)

.

Som du kan se på min lille illustration her over, så kommer den ekstra energi altså med en pris:

Du låner nemlig denne energi fra andre dage, for som sagt kan du ikke trylle energien frem, derfor må kroppen betale prisen de efterfølgende dage for at genvinde energien igen.

Lad mig beskrive ovenstående illustration med ord:
Udgangspunktet er altså 5 x energi-kugler.

 1. Du vil på dag 1 gerne have 10 x energi-kugler så du kan få lavet en masse, men for at kunne gøre dette må du låne dig til 5 x energi-kugler fra dag 2. Nu har du tilsammen 10 x energi-kugler på dag 1. 5 x energi-kugler fra selve dagen og 5 x energi-kugler du har lånt.
 2. Når dag 2 så kommer, så har du helt tømt dit glas for energi, men eftersom du bliver nødt til at lave helt basale ting, som at gå på toilettet, få noget at spise og generelt bare være en smule funktionsdygtig i løbet af dagen, så bliver du nødt til at låne nogle flere energi-kugler. For blot at komme igennem dag 2, låner du derfor 2 x energi-kugler fra dag 3.
 3. Dag 3 er du stadig ikke på toppen, for du har stadig kun 3 x energi-kugler at gøre godt med, eftersom de andre er lånt ud. Så du kommer stadig kun igennem dagen med nød og næppe.
 4. Dag 4 er du tilbage til dit udgangspunkt med alle dine 5 x energi-kugler intakt.

Det typiske mønster vil så være, at når dag 4 eller dag 5 rammes, så starter møllen forfra med lånt energi, for at få en “normal dag”, for efterfølgende at skulle betale prisen de efterfølgende dage.

Dette er hvad jeg kalder for en yo-yo effekt.

Du lever dit liv i en rutsjebane der konstant kører op og ned. Nogle dage med mere energi og andre dage fuldstændig drænet.

.

Facebook share - Manglende energi

.

Dette mønster, som jeg har vist med energi-kuglerne, kan også vises på en graf, som den her:

Uhensigtsmæssig Energi kurve

Dag 1 har du altså et overforbrug af energi, for så at skulle betale af de efterfølgende dage, indtil du igen når dit “grundniveau”.

Hvis du ikke gør noget for at ændre dette mønster, så vil dette blot blive ved og ved.

Problemet med denne tilgang er at kroppen samtidig kan holde til mindre og mindre og får brug for længere og længere pauser.

For hver gang du kører kroppen op i det røde felt, så bruger du af ressourcer som du egentlig ikke har.

Hvis du kører på denne måde i flere år, så siger kroppen stop og du kan derfor mindre og mindre.

Det er derfor vigtigt at tage hensyn i hverdagen og få tilrettelagt hverdagen på en måde, så du kun laver det, som du rent faktisk har energi til.

Det handler om at tage pauser i løbet af dagen og lytte til kroppen, når det er ved at være tid til at skifte aktivitet eller tage et hvil.

Der er ingen skam i at tilrettelægge sin hverdag, så du får mest mulig ud af sin tid / hverdag / uge!

For som du forhåbentlig kan se, så kan det godt føles som om du får en masse lavet dag 1 og man kan derfor have “god samvittighed” denne ENE dag, for der gjorde man som man “plejer” at gøre, prisen er så bare flere dage, hvor man stort set intet kan.

Så set i det store hele så når du langt mindre OG du har mindre energi – Og mindre energi er som regel lig med frit spillerum for smerterne.

Så dette mønster er i virkeligheden en bjørnetjeneste, som du gør dig selv.

Og det er da bare tosset…

Stræb i stedet efter at få en hverdag, som fungerer for dig og med den energi DU har til rådighed.

Sørg for du hver dag kun bruger de bønner / den energi, som du har på den pågældende dag.

Hensigtsmæssig Energi kurve

Sørg for du primært holder dig i det blå område, altså i det område som du rent faktisk har til rådighed.

Nogle gange kommer du selvfølgelig til at bruge lidt mere energi end du egentlig har, det gør vi alle sammen, men sørg for at det ikke bliver til kæmpe udsving på grafen, men kun ganske små udsving, for så kommer du dig langt hurtigere.

Faktisk…

Vil du i de fleste tilfælde være i stand til langsomt at øge hvad din krop kan være med til, altså hvor meget “grund”-energi du har på de forskellige dage eller hvis jeg fortsætter min metafor med bønnerne, så vil du langsomt få flere bønner i dit glas igen.

For at kunne holde denne mere hensigtsmæssige energi-rytme, så er det ofte nødvendigt at lave nogle forandringer i hverdagen, det kan være alt fra ting som:

 • At gå ned i tid på arbejdet
 • Få samlever til at ordne flere praktiske / huslige gøre mål
 • Få mere hjælp af børn, familie, venner mm.
 • Vænne sig til at holde pauser i løbet af dagen
 • Lytte til kroppens signaler
 • Få en bedre struktur i hverdagen
 • Planlægning og hensynstagen
 • Formidling til omgangskreds omkring begrænsninger / hensyn der skal tages
 • Tænke over transport og optimering af denne
 • Lære at bede om hjælp UDEN at få dårlig samvittighed
 • Og flere andre ting i samme dur, alt efter hvilket behov du har

At lave disse forandringer behøves ikke at være et nederlag, nærmere en sejr og et skulderklap til sig selv, fordi du rent faktisk prioritere at få en hverdag der fungere HVER dag og ikke bare på de dage, hvor du får trådt for meget på speederen.

Hvis du er i stand til at lave nogle af disse ændringer, så vil du også opleve at du vil få langt større kvalitet ind i dit liv. Alt handler ikke om kvantitet – mere er ikke altid bedre!

Så lad mig runde af her og give dig den hurtige opsummering

 • Dit energi-regnskab ser anderledes ud fordi du har smerter. Det er derfor vigtigt at du bruger noget tid på at finde en god balance, der passer til dine behov og din energi

 • Hvis du “kører på” og ikke tager de nødvendige hensyn, så får du ikke det optimale ud af din hverdag, som der er potentiale for og i sidste ende kan du ende med at gøre dig selv værre end du egentlig er

 • Brug noget tid på at finde ud af hvilke ting i din hverdag der dræner din energi og find ud af hvor du kan lave nogle ændringer. Du behøves ikke ændre alt fra den ene dag til den anden, brug den tid du har brug for – Men få taget det første skridt så snart som muligt

Underskrift Line Christensen Medeno

Har du også en lille nørd gemt i dig?

Uglen Kilde - Kildereferencer

Så tag et kig på siden Referencer. Der finder du links til de videnskabelige artikler, der ligger bag indholdet her på siden.
Du kan også finde links til masse andet godt fra smertevidenskabens verden.

Vil du vide mere? 

Værsgo’: Herunder får du de 3 nyeste artikler