Den officielle definition af CRPS (En letforståelig gennemgang)

Bliver du gråhåret af at skulle læse “officielle skriv”?

Opgiver du på forhånd når sundhedsfaglige begynder at forklare i øst og vest omkring din CRPS?

Sådan behøves det heldigvis ikke at være!

Det er helt rigtigt at officielle definitioner – rettet mod sundhedsfaglige – kan være utroligt tunge at læse.

Derfor:

Har jeg valgt at lave denne letforståelige oversættelse / gennemgang af den helt officielle definition af CRPS.

På den måde ved ALLE hvad der snakkes om.

Både dine behandlere, men så sandelig også dig, der sidder med CRPS og skal prøve at hitte hoved og hale i hele din situation.

Så…

Her er en overskuelig og letlæselig forklaring af den officielle definition af CRPS:

 

International definitionen af CRPS

International Association for the Study of Pain (IASP), som er den internationale førende instans inden for smerteområdet, har følgende definition af hvad CRPS er:

CRPS is a syndrome characterized by a continuing (spontaneous and/or evoked) regional pain that is seemingly disproportionate in time or degree to the usual course of pain after trauma or other lesion. The pain is regional (not in a specific nerve territory or dermatome) and usually has a distal predominance of abnormal sensory, motor, sudomotor, vasomotor edema, and/or trophic findings. The syndrome shows variable progression over time. CRPS type I develops after any type of trauma, especially fracture, soft tissue lesion. CRPS type II occurs after major nerve damage.”

 

Dette har jeg frit oversat til dansk:

“CRPS er et syndrom, der er karakteriseret ved en fortsat (spontan og/eller fremkaldt) regional smerte, der tilsyneladende er uforholdsmæssig i tid eller omfang i forhold til det sædvanelige forløb af smerter, efter en skade. Smerten er regional (følger ikke en bestemt nerves område eller dermatom) og oftest er der en overvægt af distale og unormale forandringer; Sensoriske, motoriske, sudomotoriske og vasomotoriske og/eller trofiske fund. Syndromet har forskellige progressioner over tid. CPRS type I udvikler sig efter enhver type skade, især fraktur eller skade på muskel-sene-væv. CRPS type II forekommer efter større nerveskader.”

 

Og det lyder jo alt sammen meget fint. Alligevel, så synes jeg at den danske oversættelse stadig godt kan bruge at blive beskrevet på lidt mere forståeligt dansk.

Så her kommer det på forståeligt dansk.

Lille OBS: Hvis du ikke vil læse det hele, så bare hop ned til “Opsamling” til sidst

Fra en ende af:

 

“CRPS er et syndrom, der er karakteriseret ved en fortsat (spontan og/eller fremkaldt) …. smerte”

Dette betyder at CRPS smerter er der hele tiden.

Smerterne kan være spontane – Altså komme ligepludselig,  eller de kan blive fremkaldt, for eksempel hvis du laver en bestemt aktivitet.

Smerterne kan altså variere i intensitet.

 

“Uforholdsmæssig i tid eller omfang i forhold til det sædvanelige forløb af smerter, efter en skade”

Smerter efter man er kommet til skade, er noget af det de fleste af os kender til.

Sidebemærkning: Smerter hænger dog ikke altid sammen med vævsskade, men dette er en helt anden snak.

Det, der er med CRPS smerter er, at de er langt kraftigere end hvad man normalvis ville forvente og de føles også typisk meget anderledes, end hvad man ville forvente.

F.eks. hvis man forstuver sin fod eller finger, hvilket mange af os nok har prøvet, så ved vi som regel hvad der venter os af smerter og helingstid osv.,

Men…

Hvis man i forbindelse med denne skade (forstuvning) får CRPS så vil smerterne blive kraftige, brænde, sviende og være der konstant og ikke kun ved bevægelse eller aktivitet.

 

“Smerten er regional (følger ikke en bestemt nerves område eller dermatom)”

Nerverne i vores krop, har nogle bestemte forløb fra hjernen til rygmarven og herfra til henholdsvis vores ansigt, arme, mave, ben, fødder mm.

På dette punkt, der ligner vores anatomi hinanden.

Altså:

Vi er alle sammen lavet af de samme byggeklodser.

Ved en “normal” nerveskade/nervepåvirkning, så er det også et bestemt sted man får ondt, nemlig der hvor den præcise nerve løber i kroppen. Dette er der mange eksempler på.

Her er et eksempel du kender fra din hverdag:

Får du f.eks. et albuestød er det Nervus Ulnaris der rammes (løber bag på albuen) og får du et albuestød, så vil du kunne mærke summen og prikken (måske endda smerter) i din lillefinger og din ringefinger, for det er her nervus ulnaris løber ned, efter albuen.

Et andet eksempel er folk med smerter fra Nervus Ischiadicus (iskias nerven, som løber fra ryggen ned gennem balden og ned af baglår, ned til foden). Hvis folk får denne klemt, så mærker de smerter i nervens forløb, altså fra balde og på vejen ned af baglåret. Alt efter hvor irriteret nerven er, så man have ondt helt ned til foden.

Men det vil altså sige:

At hvis vi ser lidt biomekanisk på det og snakker anatomi, så vil en skade eller en påvirkning af en nerve kunne mærkes, der hvor nerven løber i kroppen (i de fleste tilfælde, selvfølgelig er der undtagelser).

Når det handler om CRPS er det ikke så “simpelt”.

Trods der er bred enighed om at symptomerne stammer fra nervevævet, så følger symptomerne ikke en bestemt nerves forløb.

Så:

Det er altså ikke én nerve, der er problemet ved CRPS – Det er simpelthen hele nervesystemet i området (og faktisk også i hjernen, men det er en anden snak).

 

“Oftest er smerterne distale”

Distal betyder bare fjernt fra kroppens midte – Ergo er dette dine arme og dine ben.

Så:

Midten af din krop er bækken, mave , brystkasse og ryg – Også kaldet “kropsstammen” eller “truncus” på latin.

Alt der er “fjernt” fra denne kropsstamme er altså det distale.

Dette er jo så dine arme og dine ben.

Men:

Bid lige mærke i at der står “oftest”!

CRPS smerter og symptomer kan godt sprede sig til kropsstammen og vi ved i dag at CRPS kan sprede sig til hele kroppen, inklusiv f.eks. balder, lænden, organer eller kæben osv.

Heldigvis er dette i de mere sjældne og ekstreme tilfælde og sker ofte fordi personen med CRPS ikke får korrekt eller tilstrækkelig behandling, målrettet CRPS’en.

 

“Smerterne er unormale”

Som nævnt, så giver smerterne i deres omfang ikke rigtig mening. De er altså for kraftige i forhold til hvad man ville forvente.

Alle fundene/symptomerne som man finder ved CRPS er “unormale” eller “abnormale” som det også kaldes.

Kroppen/nervesystemet går altså lidt “amok” og gør noget, som den ikke normalvis plejer at gøre.

Disse unormale eller abnormale fund gælder for følgende:

Sensorisk, motorisk, sudomotorisk, vasomotorisk og trofisk.

Det får du lige en forklaring på her:

 

“Sensorisk”

Sensorisk er det vi mærker og føler.

Tag en fjer og styg den over din arm. Dette kan du mærke; Det er sensorisk input.

Alt hvad vores krop opfanger med vores sanser, er – sjovt nok – sensorisk; Alt hvad du kan se, høre, smage, lugte og føle er sensorisk input.

Det man mærker i området med CRPS kan enten være øget eller dæmpet med en abnormal komponent.

 

“Motorisk”

Motorisk er alt hvad du kan gøre med din krop.

Finmotoriske ting er fingerarbejde og ansigts-mimik, hvor du bevæger nogle helt små muskler i kroppen, for at få en præcis bevægelse sat i gang.

Grovmotoriske ting er de større ting/aktiviteter vi kan give os i kast med, så som at kaste, gå, løbe, dreje hovedet fra side til side, rykke vores skuldre op og ned, bevæge vores hofte og knæ mm.

Det man kan i området med CRPS er også påvirket. Ens reflekser i området kan mindskes eller øges, ens kraft kan nedsættes (øget sjældent) mm. dette også med en abnormal komponent.

 

“Sudomotorisk”

Alt hvad der har noget med sudomotorik (gad vide om det er den rigtige bøjning?), at gøre, har noget med vores svedkirtler at gøre.

Ens svedtendens kan altså være påvirket. Enten kan svedproduktionen være øget eller nedsat – igen med en abnormal komponent.

 

“Vasomotorisk”

Dette er alt hvad der har noget med vores blødomløb og vores blodårer at gøre.

Det vil sige, man kan kan have nedsat eller øget blødgennemstrømning til området – Igen igen, med en abnormal komponent.

 

“Trofisk”

Trofiske forandringer sker i hud, hår og negle, men også i muskler, sener og fascier.

Igen kan det enten være øget eller nedsat.

Det vil sige at man kan få tykke og hårde negle eller man kan få skrøbelige og porøse negle.

Man kan få ekstra hårvækst i området, eller tabe håret i området mm. – Igen, igen med en abnormal komponent.

 

“Syndromet har forskellige progressioner over tid”

Ikke to CRPS forløb er ens.

Det vil sige, at hvis to personer fik den samme skade, på samme tid og begge udviklede CRPS, så ville deres efterfølgende forløb og symptomer ikke nødvendigvis følges ad.

Dette er én af grundende til at CRPS kan være vanskeligt at behandle og kræver en vis form for specialisering og/eller forståelse af CRPS, for at din sundhedsfaglige er i stand til at behandle dig korrekt og effektivt.

 

“CPRS type I udvikler sig efter enhver type skade, især fraktur eller skade på muskel-sene-væv.”

Eftersom CRPS kan “udvikle sig efter enhver type skade”, så betyder dette i praksis, at hvis du f.eks. slår din hånd ned i bordet, kan du risikere at få CRPS.

Hvis du slår lilletåen mod sofaen kan du risikere at få CRPS og så videre.

Så det er faktisk ikke altid let at pege på en bestemt årsag til CRPS type 1, eftersom det kan være hvad som helst, der har udløst det.

Men som der står i definitionen, så udvikles CRPS type 1 oftest efter en fraktur (brækket knogle) eller skade på muskel eller senevæv.

 

“CRPS type II forekommer efter større nerveskader.”

Hvis CRPS’en skyldes en nerveskade, så kaldes det for CRPS type 2.

Dette er typisk i forbindelse med en operation hvor kirurgen skærer igennem hud, sener, muskler og nervevæv for at udføre operationen.

 

*Det der mangler, men som er yderst væsentligt at nævne:

I definitionen på CRPS – Altså denne ovenstående officielle definition, der mangler IASP at beskrive at CRPS også forårsager forandringer i hjernen.

Disse forandringer er ikke små eller ubetydelige, men har faktisk en betydelig og omfattende indflydelse på CRPS’en; dvs. smerterne og symptomerne som der opstår.

Dette er vist utallige gange i studier og faktisk er der udviklet træningsprogrammer, der direkte arbejder med disse forandringer i hjernen – OG det viser virkelig lovende resultater.

En af disse træningsprogrammer hedder GMI (Grated Motor Imagery), som du kan læse mere om i “Fysioterapeutisk behandling af CRPS“.

 

Opsummering

Efter du har læst denne artikel, så håber jeg at du har fået et meget større indblik i hvad CRPS går ud på.

Med din nye viden omkring CRPS, så ved du nu mere end langt de fleste sundhedsprofessionelle.

Netop derfor synes jeg det er så vigtigt at du selv ved, hvad din diagnose handler om og et element i dette er at forstå den officielle definition.

 

Underskrift Line Christensen Medeno Online Smerteskole

error: Indholdet er beskyttet

Denne hjemmeside bruger cookies. Cookies bliver brugt til at tilpasse indholdet på hjemmesiden, til at tilpasse annoncer, til at forbinde dig til og fra sociale medier og til at analysere trafikken på hjemmesiden. Disse cookies fra din brug af hjemmesiden, bliver delt med tredjeparter fra sociale medier, annonceringspartnere samt analyseprogrammer. Disse oplysninger kan blive kombineret med andre data, som disse tredjeparter har indhentet fra dig igennem andre hjemmesider og tjenester. Du samtykker til cookies hvis du bliver ved med at bruge denne hjemmeside. Mere information

Mere information: Cookies er små tekstfiler som bruges til at gøre din oplevelse af hjemmesiden så god som mulig. Loven fastslår, at det er lovligt at gemme cookies på din enhed (bl.a. telefon, computer, tablet) hvis de er nødvendige for at sikre leveringen af den tjeneste, du har anmodet om at bruge. Der findes flere forskellige typer af cookies som der kan gøres brug af og som denne hjemmeside gør brug af. Det er derfor nødvendigt at indhente dit samtykke til disse forskellige cookies. Du kan til enhver tid ændre eller trække dit samtykke tilbage for denne hjemmeside hvis du ønsker det. Få mere at vide om hjemmesiden og hvordan data behandles på Persondata Politikken. Dit samtykke er gældende for følgende domæner: www.Medeno.dk. De forskellige cookies: Nødvendige cookies: Disse cookies hjælper med at gøre hjemmesiden anvendelig ved at aktivere de basale funktioner som f.eks. sidenavigation, og adgang til forskellige dele af hjemmesiden. Hjemmesiden kan ikke fungere optimalt uden disse cookies. Præference cookies: Disse cookies gør det muligt for hjemmesiden at huske oplysninger generiske oplysninger om dig, for at gøre din oplevelse på hjemmesiden bedre. Det kan f.eks. indebærer cookies der registrerer dit foretrukne sprog, eller hvor i landet du befinder dig. Statistik cookies: Disse cookies hjælper med at give et overblik over hvilke dele af hjemmesiden der bliver brugt, hvornår og hvordan hjemmesiden bruges mm. Der bliver indsamlet og lavet rapporter ud fra disse oplysninger. Oplysningerne er anonyme, så der vises f.eks. blot hvor mange klik der har været på en bestemt side en given dag og ikke præcist hvem der har klikket. Marketing cookies: Disse cookies bruges til at spore brugere af hjemmesiden på tværs af websider. Formålet er at vise annoncer, der er relevante for den enkelte bruger. Uklassificerede cookies: Dette er de resterende cookies som ikke falder under ovennævnte kategorier, men som alle er med til enten at indsamle data og/eller forbedre din brugeroplevelse på hjemmesiden.

Luk