Kom bagom Medeno

Nu hvor du har besluttet dig for at vide noget mere om Medeno og om mig, så har jeg også taget en beslutning.

Nemlig:

Jeg vil lægge “Alle kortene på bordet”, “Tage bladet fra munden” og “Tale lige ud af posen” og alle de andre gode vendinger vi har i det danske sprog.

Jeg tør nemlig godt stille mig op og fortælle om mine holdninger – Også selvom jeg ved, at alle ikke er enige med mig.

For jeg har ikke (længere) noget behov for at være enig med alle. Det ville alligevel være en tabt kamp på forhånd.

Så her på siden får du min historie. Du får indsigt i mine frustrationer og håb og drømme for fremtiden for smertebehandling og hvad der bliver mit bidrag til alt dette.

Om Line Christensen

Mit navn er Line Christensen og jeg er uddannet fysioterapeut og jeg har interesseret og specialiseret mig inden for smerteområdet siden 2011.

Ja, faktisk vil nogle måske sige at jeg er en smule besat af smerteområdet, så meget tid jeg går og bruger på det.

Men altså…

Det kommer jo dig til gode!

Her kan du få et indblik i hvad jeg har i min faglige værktøjskasse, som jeg bruger til at hjælpe folk med smerter i deres hverdag. 

Faglige Skattekiste

Smerteområdet er alt for mangelfuldt!

Det var allerede før min studietid som fysioterapeut, at det gik op for mig at folk med smerter, vil have hjælp til smerterne!

Det lyder måske åbenlyst, men (alt for) mange sundhedsprofessionelle går op i at forklare side op og side ned om knogler, muskler, sener, blodprøver og tests, alt imens der bliver kastet latinske og græske fagtermer ud i rummet som var det konfetti.

Men konfettien fejre ikke noget… Tvært imod, så kan det føles som var det glasskår og hvepse der blev kastet rundt i rummet og det eneste du prøver på er ikke at blive ramt.

Og hvad værre er: Efter sådan en session så er du ikke blevet én millimeter klogere på hvorfor du har ondt og hvad du kan gøre ved det. Det eneste du ved er at den sundhedsprofessionelle, der sidder overfor dig kan nogle “fine” ord.

Lad mig være helt ærlig:

Jeg har allerede mødt rigeligt af Louise’r, Peter’ere, Henrik’ere, Pernille’r og Tina’er og 100vis af andre med smerter, som har levet et liv med smerter alt, alt for længe – Meget længere end nødvendigt.

Det er gode folk jeg møder – Faktisk rigtig gode folk, men som har svært ved at være deres bedste selv, fordi de konstant var frustrerede og indhyllet i en permanent følelse af afmagt og ked-af-det-hed.

Det er heldigvis ikke et livsvilkår hvis du har smerter – Kun så længe du ikke ved hvordan du skal komme ud af den onde spiral.

Jeg ved også, at det er fysisk umuligt for mig at nå alle med smerter 1 til 1.

Så jeg skriver her på Medeno for at dele min viden med dig. For du har brug for den, det ved jeg du har. For ellers var du her ikke nu.

Og heldigvis!

Så behøves “komplekse smerter” ikke betyde “svære-at-forstå smerter” eller “der-kan-ikke-gøres-noget-ved-det smerter”.

Jeg sidder og læser de tunge bøger og de mange studier inden for smertevidenskaben, så jeg bliver i stand til at videregive denne viden til dig på let forståeligt dansk.

Fordi:

Med den rette viden og forståelse af dine smerter kan du skabe nogle virkelige forandringer i din hverdag.

Folk med smerter vil have hjælp til smerterne

Men gør det overhovedet en forskel?

Ja for pokker, det gør en forskel!

Og hvis jeg skal være ærlig, så gad jeg ikke bruge så meget tid på det, hvis det ikke var fordi jeg gang på gang ser den enorme forskel denne viden og forståelse gør for folk.

Faktisk – Så behøves du ikke engang tage mit ord for at denne tilgang virker. Der er lavet SÅ mange studier og skrevet bøger, endda lavet hele behandlingskoncepter ud fra dette teori og tankegang.

Smerteteorien og håndteringsstrategierne er ikke noget jeg har opfundet. Det er alt sammen udtænkt af nogle utrolig kloge hoveder, som blandt andet Patrick Wall, Ronald Melzack, Lorimer Moseley, David Butler, Greg Lehmann, Adriaan Louw, Louis Gifford, Peter O’Sullivan og … Ja, jeg kunne blive ved med at give dig navne, for listen af mine selvudnævnte mentorer er LANG.

Og hvis du gerne vil dykke mere ned i studierne og arbejdet af disse skønne folk, så kan du finde meget mere om det på siden Referencer. Der finder du en stor mængde af de kilder jeg bruger til at lave Medeno.

Jeg skriver på Medeno, fordi jeg ved at det kan være svært – Faktisk nogle gange direkte umuligt, at finde god information (på dansk vel at mærke) omkring smerteområdet.

Der er lavet utallige studier i de seneste årtier, der viser hvor gavnlig en effekt det har, at kende til smertemekanismer og smerteteori. Når du ved hvad der sker i din krop, kan dette ændre smerteoplevelsen (til det bedre) markant.

Problemet er bare, at de terapeuter (mig inklusiv), der følger med i denne rivende udvikling, som sker på internationalt plan inden for smerteområdet, har svært ved at nå dig og de 1000vis af andre mennesker, som denne nye viden rent faktisk har betydning for!

Derfor skriver jeg Medeno – For at sprede denne viden til så mange som overhovedet muligt.

Så ja – Det gør en forskel og jeg gør alt hvad jeg kan for at bidrage til dette.

Ja, det gør jeg.

Jeg har haft smerter så kraftige, at jeg end ikke var i stand til at tænke tanken “Bare få det til at stoppe” til ende.

Disse smerter varede ikke bare i en uge eller i en måned. De varede i et helt år.

Det lyder måske ikke så meget for dig lige nu, men det år var det værste helvede for mig at komme igennem – Og undskyld den direkte tone, men det er sandt.

Smerterne var i min mave og mit tarmsystem – Og de var altid kraftige, hvis jeg var heldig var de “moderate” og så havde jeg de mest forfærdelige smerteanfald, hvor jeg i 10-15 minutter af gangen havde så kraftige smerter at jeg ikke var i stand til at tænke eller tale.

Jeg blev kastet rundt til den ene undersøgelse efter den anden; Blodprøver, ultralydscanningser, MR-scanning, gastroskopi og til den ene specialist efter den anden som alle troede at de havde svaret, men de måtte alle til sidst give op.

Jeg ved hvordan det føles hver dag i månedsvis (bogstavelig talt) at ringe til min læge i morgentiden efter endnu en søvnløs nat, grædende (hvis jeg skal være ærlig så ofte hulkende), for at blive mødt igen, igen med; “Der er ikke mere jeg kan gøre lige nu Line, du må prøve at komme igennem dagen så godt som muligt.

Jeg ved hvordan det er kun at få 7 timers søvn – På en UGE! Efter 2 døgn uden søvn, så måske 2-3 timers søvn en enkelt nat, så igen et døgns tid uden søvn, for så at kunne sove 1 time igen dagen efter og så videre. Så jeg ved hvor skør og usammenhængende man kan blive uden sin søvn og ikke mindst med en lunte som et sandkorn.

Jeg har set blikket i min mors øjne, da hun for første gang i juleferien så mig få et af disse smerteanfald hvor det ikke var muligt for mig at sige så meget som ét ord – Det eneste jeg kunne var at falde sammen på gulvet … og bare vente.

Og hvordan jeg efterfølgende gjorde ALT hvad jeg kunne for at skåne hende for synet af mig i så kraftige smerter – For jeg kunne ikke overskue endnu engang, med så kraftige smerter, at skulle minde hende om, at alt nok skulle gå.

For slet ikke at tale om hvor hårdt det var for min kæreste hver dag at se mig sammenkrøllet på sofaen i smerter – Magtesløsheden og medlidenheden i hans øjne.

.

Men jeg var heldig – Det indrømmer jeg.

Mit smertehelvede varede “kun” i 1 år, hvorefter jeg fik den rigtige behandling (smerterne var stress-udløst).

Allerede inden jeg fik disse smerter kendte jeg til smerteteori og jeg indrømmer at trods det jeg lige har skrevet måske kan lyde noget barskt, så hjalp min viden mig igennem dagene, fordi jeg vidste at jeg på ingen måde havde skader i min krop, svarende til de voldsomme smerter jeg mærkede. Jeg vidste også (mærkeligt som det end lyder), at denne tid ville hjælpe mig på et senere tidspunkt, til at hjælpe og forstå dig bedre.

For én ting er at kende til smerter på et teoretisk og fagligt niveau – Noget andet er at have haft det tæt inde på livet – så tæt at smerterne stort set opslugte alt hvad der var mig.

Så ja… Jeg ved hvordan det føles at have ondt og smerter af den kaliber ønsker jeg for intet andet menneske og om noget, så har disse oplevelser blot hældt endnu mere benzin på mit i forvejen brændende ønske om at hjælpe folk som dig – folk med smerter med at få en bedre hverdag.

Jeg har ikke længere ondt den dag i dag – Jeg kan stadig mærke mine stress-symptomer, hvis jeg ikke passer ordenligt på mig selv, men smerterne er væk og overskuddet er tilbage.

Gudskelov! For det er sådan jeg finder energien til at hjælpe dig.

Medeno er ikke for alle!

Nu kommer der lige nogle hårde sandheder på bordet her – Eller måske rettere; På skærmen.

Men du er kommet så langt ned af siden her, at jeg godt tør sige det her til dig.

Medeno er nemlig ikke for alle. Faktisk langt fra.

Helt specifikt, så er det jeg mener, at Medeno ikke henvender sig til sundhedsprofessionelle. Det vil sige, at jeg ikke skriver til andre fysioterapeuter, til læger, sygeplejesker, ergoterapeuter, kiropraktorer, coaches og alt der ind i mellem.

Jeg er helt med på, at uddannelse af vores sundhedsprofessionelle i Danmark er vigtigt. Jeg vil endda gå så langt at sige, at uddannelse af vores politikkere er vigtigt!

Men…

Sandheden er den, at den kamp ikke er min. 

Den kamp er der mange andre af mine sundhedsfaglige kollegaer, der kæmper – Og med tryk på “kæmper”. For af hvad jeg kan se, så er det som at prøve at lave et hul i granit med et brugt sugerør fra McDonald’s.

Mine kollegaer er dygtige – De er også dygtige til at uddanne andre sundhedsprofessionelle til at blive bedre med at hjælpe dig med dine smerter. Dét er noget jeg aldrig bliver dygtig til, fordi:

Jeg tror på en anden tilgang. Jeg tror på en anden løsning.

Jeg tror på, at det der virkelig vil gøre en forskel er at folk med smerter, folk som dig, har alt den viden du har brug for, for at kunne indgå i en ligeværdig dialog med de sundhedprofessionelle, der skal hjælpe og behandle dig.

Jeg tror på, at det vil gøre en kæmpe forskel, hvis du forstår dig selv og dine smerter, så du kan stille de rigtige spørgsmål og få den rigtige hjælp.

Jeg tror på, at sundhedssystemet, som det ser ud nu (og det er ikke kønt), det først vil ændre sig den dag at os der bruger det, bliver stærke nok til at kræve tingene bliver gjort anderledes.

Vi bliver ikke stærke lige nu.

Er vi i sundhedssystemet lige nu er vi nødt til at opgive stort set alt vores selvbestemmelse for at følge et behandlingsprogram, som der måske:

  1. Ikke er evidensbaseret
  2. Er forældet
  3. Giver for mange bivirkninger
  4. Er afhængigheds-skabende
  5. Giver for lidt eller ingen effekt og så videre og så videre.

Vores stemme bliver sjældent hørt – Sådan skal det ikke være!

Det mener jeg vi kan gøre bedre – Dét har jeg i hvert fald tænkt mig at kæmpe for; Den enkelte med smerter. 

Så nej, Medeno henvender sig ikke til alle.

Jeg skriver og arbejder udelukkende for folk med smerter. For at styrke, give livskraften og glæden tilbage. For at give medbestemmelse. For at give forståelse og kontrol over eget liv og smerter.

Der går aldrig særlig lang tid imellem jeg bliver kontaktet i forhold til at lave et foredrag, en temadag eller et kursus for sundhedsprofessionelle af den ene eller anden afart, men det kommer du aldrig til at se mig lave.

Hvis jeg laver noget – Når jeg laver noget, så er det til dig. Til og for dig der lever med smerter og ikke for alle andre.

Skræmmekampagner og dem der skulle skamme sig

Jeg ved aldrig helt om jeg skal grine eller græde hver gang en ny skræmmekampagne ser dagens lys i de sociale medier.

Skræmmekampagner er opslag der fortæller hvor farligt det er at kigge på din mobiltelefon, hvor farligt det er at have dit tastatur og mus 3 cm forkert til højre, hvordan du nærmest lige så godt kan lægge dig til at dø med det samme, hvis du ikke har en kropsholdning, der er en national garder værdig – Og så videre og så videre, nærmest i det uendelige.

Og lad mig gøre det helt klart:

Skræmmekampagner har absolut INTET at gøre med evidensbaseret videnskab, og da slet ikke evidensbaseret smertevidenskab!

Skræmmekampagner, og dem der udarbejder dem, de gør det af to forskellige årsager, sådan som jeg ser det.

  1. De ved ikke bedre og tror vitterligt på at de har fundet “sandheden”
  2. De gør det i ond mening for at få dig til at købe et produkt, som du nu tror du ikke kan leve uden.

Den første grund er fair nok. Vi kan alle falde i en fælde af ikke at have tilstrækkelig viden om et specifikt område, eller være godt nok klædt på til at være kildekritiske når vi bliver præsenteret for hvad der angiveligt hvis skulle være et “videnskabeligt studie”. MEN! Hvis man ikke ved bedre, så bør man (i mine øjne) heller ikke lave skræmmekampagner som påvirker virkelige menneskers liv og beslutninger.

Hvis personen, der står bag skræmmekampagnen til gengæld falder under den anden kategori, med at skræmme dig, for at få dig til at købe et produkt, så skal han eller hun skamme sig – Hvilket i virkeligheden er et fattigt ord.

Folk med smerter, har ikke brug for at blive stopfodret med den ene mere faretruende ting end den anden.

Folk med smerter har ikke brug for at skulle forholde sig til sådan en gang **** (indsæt selv bandeord).

Og jeg ved udemærket godt, at det er komplet umuligt at stoppe de artikler, kampagner og opslag i at blive lavet – Men jeg kan i det mindste gøre min del, med at sørge for at færre og færre folk bliver påvirket af det eller tror på det.

Jeg håber inderligt, at ved du læser med her på Medeno, så bliver du bedre og bedre til at skelne fis i en hornlygte fra reel viden, som vil hjælpe dig videre.

Ps. Og hvis du ikke allerede har gjort det, så kan du læse min artikel Du skal ikke tro ikke på disse 5 myter omkring kropsholdning eller artiklen Pas på med hvad du tror på!

Bander “Funktionelle Lidelser” langt væk

Når jeg nu er i gang med at være ærlig og lægge alle kortene på bordet, så synes jeg også det er på sin plads at jeg viser flaget i forhold til hvor jeg står i forhold til “Funktionelle Lidelser”.

Men først, så lad mig lige gøre én ting helt klart:

Det er det danske sundhedsvæsen og de såkaldte klinikker for funktionelle lidelser – Og den betydning det har fået for vores sundhedssystem og sociale system (sygedagpenge, ressourceforløb osv.), det er dét jeg har et problem med og dét jeg kritiserer.

De folk som har fået betegnelsen eller på anden vis er blevet involveret – frivilligt eller ej, de folk har jeg absolut INTET i mod og de skal være mere end velkomne ind af min dør (virkelige eller virtuelle).

Men som sagt, når det kommer til funktionelle lidelser som “institution”, så ved jeg snart ikke hvordan jeg skal udtrykke mit foragt tydeligt nok her på skrift (jeg vil nemlig helst undgå at bande for meget).

Det skærer mig langt ind i hjertet, at historier som dette er fra den virkelige verden her i Danmark:

Allan om Funktionelle Lidelser

Du kan finde mange flere personers historier på siden her: https://www.skrivunder.net/din_patientsikkerhed. Der er indtil videre lidt over 11.000 folk der har skrevet under.

Og lad mig lige gøre én ting helt klart her: “Funktionel Lidelse” er IKKE en godkendt diagnose. Det faktum at flere og flere sundhedsprofessionelle bruger betegnelsen, ja faktisk kaster om sig med det, det er i mine øjne en falliterklæring for dem, der bruger det.

Det er et tegn på uvidenhed, eller i værste fald inkompetence og manglende evne til kritisk tankegang.

Det burde være obligatorisk for alle sundhedsprofessionelle, der har med folk at gøre at se denne høring fra Sundhedsudvalget i Folketinget omkring “Funktionelle Lidelser”: https://www.ft.dk/webtv/video/20131/suu/tv.2106.aspx

Især Stig Gerdes og Kjeld Parsbergs ord er utrolig vigtige.

Jeg kunne skrive side efter side om min foragt for “Funktionelle Lidelser”, men jeg stopper her.

Og til sidst, så lad mig lige gøre én ting helt klar: Hvis du har fået påduttet betegnelsen om “funktionel lidelse”, så er det ikke dig som person, eller dine symptomer og udfordringer, der er noget galt med. Jeg kunne aldrig drømme om at fravælge at hjælpe personer, der har fået betegnelsen påklistret deres journal.

Jeg kan ikke gøre det alene

Nu ved du i store træk hvad jeg står for og hvad jeg finder vigtigt. Jeg håber, at jeg har gjort dette helt klart for dig.

Der er dog én ting mere, som jeg gerne vil have at du ved og det er:

At jeg aldrig nogen sinde kommer til at lave betalte reklamer på Google, Facebook eller andre steder. Jeg kommer aldrig til at købe din eller andres opmærksomhed, jeg vil gøre mig fortjent til den, for jeg ved hvor meget din opmærksomhed er værd.

Så her til sidst har jeg en forespørgsel til dig og det er:

Hjælp mig med at sprede viden om smerter og evidensbaseret behandling af smerter.

Jeg kan ikke gøre det hele selv – Det er der ingen af os der kan.

Så jeg har brug for dig. Jeg har brug for at du deler den viden, som der er relevant for dig. For hvis den er relevant for dig, så er det også relevant for en i din omgangskreds.

Du kan dele alt indhold på Medeno lige der hvor du færdes i den virtuelle verden, om det så er på Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram eller nogle af de mange andre sociale medier, der findes nu til dags.

Eller endnu bedre! Brug den mere personlige måde og fortæl om Medeno, næste gang du møder en med smerter!

Sammen står vi stærkere.

Underskrift Line Christensen Medeno