Hjem/Sådan kommer du ud af den onde smerte-cirkel

Lad os få stillet din nysgerrighed!

Artiklen du skal til at læse, er skrevet af (mig)
Line Christensen; Fysioterapeut & Smertespecialist

Du ved med sikkerhed at smerter kan sætte gang i en ond cirkel af massere andre ting – En såkaldt “ond smerte-cirkel”.

For smerter har det med at tage en masse uvelkomne følgesvende med til den allerede akavede fest, der foregår i dit hoved.

Lynhurtigt bliver stress, humørsvingninger og bekymringer inviteret med til festen – Også selvom der egentlig ikke rigtig er nogen der kan lide dem. Men der er ikke rigtig nogen, der helt ved hvordan man skal bede dem om at gå igen. Det føles hurtigt som om de alle har slået rod, drukket sig fulde og er begyndt at blive mere og mere utilregnelige som timerne går.

Præcis som den evigt fulde onkel, eller konstante pinlige tante, som begge bliver mere og mere utilregnelige.

Mon du kan genkende dette fra dig selv også?

… At smerterne ikke længere bare er smerterne i sig selv, men at der er også er blevet “inviteret” en masse mere uvelkomment med til festen i dit hoved?

.

Det kan føles helt uoverskueligt at skulle sætte ord på de forskellige ting, som smerterne har ført med sig – Det ved jeg.

Det letteste er uden tvivl at se den anden vej og blive ved med at nægte at se den fulde onkel i øjnene som bliver ved med at ødelægge festen for alle andre.

Men det er ved at være på tide at du stopper med at lukke øjnene eller se væk.

Så lad os få sat ord på nogle af de faktorer som er med til at holde den onde cirkel kørende rundt og rundt.

Kom ud af den onde smerte-cirkel

.

Læste du lige grafen hurtigt igennem? – Lod du bare dine øjne glide hurtigt henover ordene uden rigtig at mærke efter om nogle af de nævnte ting er relevante for dig?

Så får du her en opgave af mig:

Kig igen – Denne gang vil jeg gerne have at du læser de forskellige cirkler igennem igen, men denne gang langsomt. Mærk efter hvilke af cirklerne du kan nikke genkendende til, fra dit eget liv.

Mærk efter hvilke fulde onkler, du har med til din fest.

Så nu: Op og kig – Eller rettere; Læs og mærk efter.

(…)

Velkommen tilbage igen – Fik du en aha-oplevelse 2. gang du kiggede på illustrationen? Gav du dig selv lov til at mærke efter?

Første skridt er altid at se alle dine fulde onkler og tanter i øjnene og få et reelt overblik over hvor meget og hvordan de ødelægger festen.

Næste skridt er at vide hvad du skal gøre ved dem, for at få dem til at opføre sig ordenligt eller gå hjem.

.

Facebook share - Ond smertecirkel

.

Det kræver finesse at håndtere din fulde onkel

Ikke enhver onkel og tante er ens – Èn onkel er måske højtråbende og små-aggressiv i sin fremtoning, en anden onkel er måske blevet alt for sjofel og nærgående, en af tanterne er måske begyndt at græde uhæmmet over i det ene hjørne og måske har du endda en tante, der insisterer på at fylde festen ud med knap så sjove anekdoter om dig fra barndommen.

Det siger sig selv, at du ikke kan tale fornuft til dem alle på den samme måde – De kræver hver især lidt finesse fra din side, for at håndtere dem ordenligt så du ikke får forværret situationen yderligere.

På samme måde kan du heller ikke håndtere – lad os sige søvnproblemer og stive led på samme måde.

Du kommer temmelig sikkert heller ikke så langt ved at håndtere dine  bekymringer på samme måde som din vægtøgning/vægttab.

Det siger måske lidt sig selv når jeg sætter det op sådan sort på hvidt, men jeg tror du vil blive overrasket over hvor mange der prøver at fikse hverdagens udfordringer med en og samme strategi uanset hvad.

Og hvis du kun har én strategi i “rygsækken”, så er det klart at det er den du tyr til igen og igen.

.

Løsningen er simpel

Heldigvis så er løsningen simpel:

Det du har brug for er viden – Og massere af det.

Viden om hvad der sker i din krop når du har ondt.

Viden om hvilke ting der forværre og forbedre netop dine smerter.

Viden om hvordan du bedst kan tilrettelægge og navigerer i din hverdag.

Viden om hvordan du skal forklare dine smerter til andre, så de forstår dig – Og tager dig alvorligt.

Viden om…

Ja, jeg kunne blive ved.

Når vi har et problem eller en udfordring, så er viden det bedste redskab til at komme godt videre.

Hvis du allerede ved hvordan du skal skifte et punkteret hjul, så er det jo ikke noget problem at det sker mens du er på vej til din kusines bryllup i den anden ende af landet. Du skifter det og kører videre.

Problemet opstår først når du er i vildrede og ikke aner hvad du skal gøre.

Og NEJ:

Du behøves ikke selv være uddannet både læge, neurolog, fysioterapeut, kiropraktor, massør og personlig træner for at komme i mål. Det du har brug for, er viden, der er brugbar og relevant for netop dig (og ikke så meget udenoms-snak).

Så læs noget mere rundt her på Medeno og find viden, der dækker netop de behov du har, for at forstå dine smerter bedre og for at komme godt videre!

Her er et par forslag til hvor du kan starte:

Du får lige den hurtige opsummering her:

  • Smerter er ikke bare smerter. Der bliver ofte invitereret en masse uvelkomne gæster med til festen i dit hoved, såsom stress, humørsvingninger og søvnunderskud.

  • Det er ikke sjovt at tage et reelt kig på hvilke ting du har med dig, ud over smerterne – Men det betaler sig at se det i øjnene, så du kan gøre noget ved det

  • Måden du gør noget ved det, det er at få den nødvendige viden så du kan komme godt videre med de ting, som der er vigtige for dig

Underskrift Line Christensen Medeno

Har du også en lille nørd gemt i dig?

Uglen Kilde - Kildereferencer

Så tag et kig på siden Referencer. Der finder du links til de videnskabelige artikler, der ligger bag indholdet her på siden.
Du kan også finde links til masse andet godt fra smertevidenskabens verden.

Vil du vide mere? 

Værsgo’: Herunder får du de 3 nyeste artikler