Tegn og bliv forstået!

Jep, så enkelt kan det faktisk være, når du bruger en smertetegning.

.

En smertetegning er et god redskab til at vise smertens lokalisation.

Smertetegninger bliver brugt af mange forskellige sundhedsprofessionelle for at få en bedre forståelse af smerternes udbredelse, samt hvilken karakter smerterne har.

Det kan nemlig blive en meget “rodet” samtale, hvis du skal forklare alle dine symptomer med ord og sætninger.

De smerter du mærker, føles ofte forskelligt og sidder forskellige steder, så i stedet for at sige noget ala følgende:

Jeg har smerter i min lænd, nogle gange har jeg ondt helt ned til min højre fod og smerterne er ligesom strøm der skyder igennem min krop, men smerterne i min lænd er der bare hele tiden og er mere sådan murende, men det er mest om natten jeg mærker smerterne på den måde, i løbet af dagen kan smerterne være mere som en dunkende fornemmelse, som også går ned i den ene balde.

Der er rigtig mange oplysninger i det her lille stykke tekst og det kan være svært at få skabt sig et godt overblik som behandler, så derfor bruges ofte en smertetegning til at klarlægge smerterne og deres karakteristika.

Det kan også være rart for nogle med smerter, at lave sådan en eller flere smertetegninger til eget brug, for at følge med i hvordan ens smerter arter sig.

Det kan nemlig være svært at blive ved med at holde styr på.

Nedenstående er et eksempel på hvordan en smertetegning kan se ud (inden den er udfyldt).

Smerte tegning

På smertetegningen ses en person fra alle fire vinkler. Meningen er så at personen med smerterne selv skraverer det/de område(r) der er påvirket af smerte.

Som nævnt i min artikel “Er du helt sikker på hvilken type smerte du har??”, så kan smerter fra forskellige typer væv, give forskellige typer smerte.

Det kan derfor være en god idé at give de forskellige smertetyper, hver sin farve.

F.eks.

Rød til: Jagende, sviende, skærende

Blå til: Trykkende, dybe, dunkende

Gul til: Borende, stikkende, murende

Eller ved f.eks. at skravere på forskellig vis; Striber, pletter, tern osv.

Her har jeg lige prøvet at lave en fiktiv smertetegning. Altså et eksempel på hvordan sådan en smertetegning kan se ud.

Smerte tegning med farve

Den fiktive person, der har udfyldt denne tegning ville beskrive sine smerter, nogen lunde sådan her:

“En trykkende og dunkende smerte i højre side af lænden. Hen over hoften er der en borende, dyb smerte, sådan helt inde ved leddet og nogle gange kan der komme jag ned langs ydersiden af låret.”

Dette vil svare til en typisk smertetegning fra personer med smerter i lænden. Typisk hvis gangmønsteret har været ændret grundet smerterne, så der er kommet noget ubehag omkring den ene hofte også.

Smertetegningerne kan bruges til at beskrive smerter alle steder på kroppen og kan være et uundværlig redskab.

Smertetegningen kan med fordel bruges sammen med NRS/VAS/VRS. Altså de forskellige smerteskalaer hvor du beskriver smertens intensitet.

.

Hvis du synes det er svært at sætte ord på dine smerter, så kan du med fordel læse min artikel “Smerternes sprog: Få sat ord på dine smerter med McGill Spørgeskemaet“. I denne artikel giver jeg dig en liste på 78 ord (og mere) til at hjælpe dig med bedst muligt at beskrive dine smerter, så du bliver forstået.

Underskrift Line Christensen Medeno

Har du også en lille nørd gemt i dig?

Så tag et kig på min Vidensbase hvor jeg har linket til de videnskabelige artikler, der ligger bag indholdet her på siden. Jeg har desuden også linket til en masse andet godt, lige fra podcasts, videoer og bøger både inden for smertevidenskaben og mere bredt omkring os som hele mennesker.