Hjem/Ved du om du har CRPS type 1 eller type 2?

Lad os få stillet din nysgerrighed!

Artiklen du skal til at læse, er skrevet af (mig)
Line Christensen; Fysioterapeut & Smertespecialist

Der findes to typer af CRPS.

Det kan siges så kort som det, men du får selvfølgelig lidt mere uddybning i den lille artikel her.

At vide hvilken type du har, kan være nøglen til at få den rette behandling – Og ja, selve behandlingen er ens af CRPS type 1 og type 2, udfordringen ligger ofte i overhovedet at få den rigtige diagnose, så du kan få den rette behandling.

Det at der findes forskellige typer af CRPS skyldes, at CRPS i 1994 var en sammenfatning af en del forskellige diagnoser og det gav ikke mening at samle det hele under EN type, eftersom CRPS kan opstå af forskellige årsager. Det kan du læse mere om her i Top 10 ukendte betegnelser for CRPS.

Der blev derfor lavet CRPS type I (CRPS I) og CRPS type II (CRPS II).
For at det ikke skal være helt løgn, så findes der faktisk også en CRPS-NOS (står for CRPS not otherwise specified), men denne bruge efter min viden ikke så meget i praksis, men jeg beskriver den alligevel i denne artikel.

Hvis du vil vide mere om CRPS, så kan du læse min artikel Få det hurtige overblik over CRPS

.

CRPS type I

CRPS kan (som sagt) opstå af flere forskellige ting og netop hvordan CRPS’en er opstået, er det der skiller CRPS type I fra CRPS type II.

Når det kommer til CRPS type I er omfanget af skaden ikke afgørende for om man udvikler CRPS eller ej. Selv helt små skader som en forstuvning af en finger eller en ankel kan medføre CRPS I, men det kan være alt lige fra en brækket knogle, til en skade i muskel-sene-vævet, immobilisering (f.eks. hvis man er i gips) eller det kan stamme fra en sygdom i ens organer eller en blodprop, som påvirker hjernen.

Den hyppigste årsag, i følge noget litteratur, er dog et brækket håndled (colles fraktur). Her er risikoen højere for udvikling af CRPS.

*(Sidebemærkning: CRPS I blev tidligere, som regel kaldt Refleksdystrofi)

Hvornår rammes man af CRPS I?

Hvis man får CRPS efter en form for skade, så kommer symptomerne inden for den første måned, men fordi selv små skader kan føre til CRPS, så er det ikke altid at folk kan huske at de er kommet til skade tidligere og derfor står årsagen til CRPS I, nogle gange usikker.

.

En kortslutning?

Når jeg skal forklare til mine patienter hvad, der sker i deres krop når de udvikler CRPS. Så beskriver jeg det ofte som en kortslutning i deres nervesystem og når nervesystemet så starter op igen, så er der noget fejlkommunikation mellem kroppen og hjernen.

Læs også gerne dette indlæg om Hvad er CRPS? Hvor jeg går lidt mere i dybden med hvad der sker, når man får CRPS.

.

Facebook share - CRPS type 1 eller CRPS type 2

.

CRPS type II

CRPS type I kan altså komme af stort set hvad som helst. Sådan er det ikke med CRPS type II.

Ved CRPS II skal der være en påviselig nerveskade et sted ude i kroppen. Fordi CRPS II er knyttet til en nerveskade i kroppen, så kommer symptomerne også stort set med det samme.
Her går man altså ikke “at venter” i en måneds tid, før man begynder at mærke sin CRPS.

Bort set fra at CRPS type I og type II kommer af to forskellige ting, så er resten ens for de to typer.
Det vil sige, at symptomerne er de samme, prognosen er de samme, behandlingen (træningen/medicineringen) er det samme osv.

*(Sidebemærkning: CRPS II blev tidligere, som regel kaldt Causalgia)

.

.

CRPS-NOS 

De diagnostiske kriterier for CRPS er rimlig klare (du kan læse dem HER), men alligevel er der nogle mennesker, med symptomer som ligner CRPS, men som ikke heeeelt opfylder alle de diagnostiske krav, men deres symptomer kan ikke forklares på anden vis.

Dette er hvad, der kaldes CRPS-NOS. Her opfylder personen altså delvis kriterierne for CRPS og symptomerne kan ikke forklares af en anden tilstand.
CRPS-NOS er dog ikke noget, som bruges ret ofte i praksis, men det findes nu også.

Underskrift Line Christensen Medeno

Har du også en lille nørd gemt i dig?

Uglen Kilde - Kildereferencer

Så tag et kig på siden Referencer. Der finder du links til de videnskabelige artikler, der ligger bag indholdet her på siden.
Du kan også finde links til masse andet godt fra smertevidenskabens verden.

Vil du vide mere? 

Værsgo’: Herunder får du de 3 nyeste artikler