Hjem/Kender du betydningen af om du har varm eller kold CRPS?

Lad os få stillet din nysgerrighed!

Artiklen du skal til at læse, er skrevet af (mig)
Line Christensen; Fysioterapeut & Smertespecialist

Der findes to forskellige typer af CRPS. Der er CRPS type I, som kan komme af stort set hvad som helst og der er CRPS type II, som kommer efter en nerveskade. De to forskellige typer af CRPS, kan du læse mere om HER. Hvis du vil have det lidt bredere overblik over CRPS kan du finde det i artiklen HER.

De to forskellige typer af CRPS fortæller noget om hvordan CRPS’en er opstået, men fortæller ikke rigtig noget om hvor man er henne i sygdomsforløbet.

.

Når det kommer til CRPS, så følger symptomerne ikke de “almindelige retningslinjer” vi har for tidsrammen for akutte og længerevarende/kroniske smerter.

Normalvis så siger man, at “akutte smerter” varer alt mellem 0 – 3 måneder. Eller også siger man, at “akutte smerter” varer så længe som forventet helingstid af det væv, der er kommet til skade. Smerterne bliver længerevarende (nogle kalder det kroniske) efter 3 + måneder. Eller efter det væv, der er kommet til skade er helet (forskellen på akutte smerter og længerevarende smerter kan du læse mere om HER).

.

Opdeling af CRPS

Men når det kommer til CRPS, så er opdelingen ikke helt så enkel – Altså selve diagnosen indeholder ordet “komplekst”, så det skal det også leve op til.

Men selvom CRPS ikke følger de “normale tidsrammer” for hvornår smerterne går fra at være akutte til at være længerevarende, så betyder det ikke, at man ikke kan have en form for tidsramme, der fortæller lidt om hvor man er henne i sit CRPS forløb.

CRPS opdeles også i to forskellige stadier, nemlig VARM CRPS og KOLD CRPS.
Sådan er det i hvert fald i praksis, men forskere kan nogle gange godt lide at gøre tingene lidt ekstra komplicerede og har derfor også lavet et “mellemliggende” stadie mellem den varme CRPS og den kolde CRPS. Denne vil jeg dog ikke beskrive her, eftersom det stort set bare er en blanding af de to typer.

.

Varm CRPS

Den “varme CRPS” anses som at være den “akutte fase” eller det “akutte stadie”. Alle der får CRPS starter i den varme CRPS, men det kan være meget forskelligt, fra person til person, hvor længe man er i det varme stadie af sin CRPS, men mere om det lidt senere. Som sagt følger det ikke noget bestemt “tidsramme”.

Symptomerne i Varm CRPS

Når du er i det varme stadie af CRPS, så er det påvirkede område rødt, hævet, varmt at røre ved i forhold til rask side og voldsomt smertefuldt.
Smerterne beskrives ofte som brændende og sviende.

Der er allodyni og hyperalgesi i området.

  • Allodyni = Ekstra følsom overfor berøring; Selv en vatpind kan gøre ondt
  • Hyperalgesi = Stimuli der normalvis gør ondt, gør ekstra meget ondt; Et prik med en nål føles meget kraftigere f.eks.

Der sker ændringer i svedproduktionen, oftest bliver denne øget eftersom hele det påvirkede område bliver varmt.

Der kan ske ændringer i ens hår- og neglevækst i området. Det er forskelligt om der sker en øgning i hår- og neglevæksten eller om det mindskes.

Man taber også lidt muskelfunktion, da det bliver svært at bevæge området, der er ramt af CRPS.

Der sker også nogle ændringer i hjernen og repræsentationen af det påvirkede område i hjernen.

Du kan læse mere om hyperalgesi og allodyni her.

.

Kold CRPS

Den “kolde CRPS” anses som at være den “længerevarende/kroniske fase eller stadie”. Som nævnt er det meget forskelligt hvornår man går fra den “akutte/varme CRPS” til den “længerevarende/kolde CRPS”.

Et studie fra 1993 (se link lidt længere nede), har vist at nogle personer med CRPS stadig er i det “varme stadie” efter 8-12 år og nogle går over i det “kolde stadie” allerede efter få dage eller uger.
Det er netop derfor, det ikke giver mening at bruge de gængse “akut og kronisk”-termer. Derfor bliver CRPS opdelt i “Varm CRPS” eller “Kold CRPS”.

.

Symptomer i Kold CRPS

Smerterne mindskes ikke over tid, men kan blive kraftigere og kan sprede sig. Det er dog ikke altid at dette sker, men sådan er det desværre for nogle.

Den påvirkede del af kroppen går fra at være mere varm end rask side, til at være mere kold end rask side.
Dermed betegnelsen “kold CRPS”.

Man kan også opleve små-rystelser (også kaldet tremor).

Man kan gå fra at være overfølsom overfor berøring til at være følelsesløs i nogle områder.

Man kan få dystoni, hvilket betyder at man har en “forkert” spænding i ens muskler. Man kan dermed enten få muskler der står og er spændte hele tiden (lidt ala spastisk muskel), eller muskler som står og er slappe hele tiden og er svære at aktivere (lidt ala lamme muskler).

Men selvom det kan være svært at lave bevidste bevægelser, så kan kroppen begynde at lave ufrivillige “spjæt”. Altså hurtige muskelsammentrækninger. Dette kaldes myoclonus og er meget almindeligt også for personer uden CRPS. Alle kan f.eks. opleve det lige inden man er ved at falde i søvn og kroppen/benet/armen mm. så lige pludselig laver et spjæt. Det er ganske ufarligt i langt de fleste tilfælde, men har man CRPS kan denne hurtige og ufrivillige bevægelse være meget smertefuld.

.

Facebook share - Varm eller kold CRPS

.

Der er forskel i behandlingen af varm og kold CRPS

Den største forskel er at varm CRPS er “lettere” at behandle på og det er også i det varme stadie at det er lettest at ændre symptomerne til det bedre.

Men!

Det er altså vigtigt at pointere at selvom du har fået kold CRPS, så kan der stadig ske forandringer til det bedre, det tager bare længere tid og fremgangsmåden i behandlingen bliver nødt til at være mere forsigtig og rolig.

For en god ordens skyld vil jeg lige skrive at man godt kan have nogle af symptomerne fra det kolde stadie, mens man stadig har en varm CRPS og omvendt.
De symptomer jeg har beskrevet er de mest typiske, der hører til de to forskellige stadier, men der kan selvfølgelig være undtagelser.

Du kan læse mere om hvilke behandlingsformer der er for CRPS i denne artikel.

Underskrift Line Christensen Medeno

Har du også en lille nørd gemt i dig?

Uglen Kilde - Kildereferencer

Så tag et kig på siden Referencer. Der finder du links til de videnskabelige artikler, der ligger bag indholdet her på siden.
Du kan også finde links til masse andet godt fra smertevidenskabens verden.

Vil du vide mere? 

Værsgo’: Herunder får du de 3 nyeste artikler